6 november 2013

Recept

Köttbullar, potatis och sås
ca 4-5 portioner

900 g köttfärs
1 gula lökar
500 ml grädde
2 ägg
ströbröd
potatis
soya
salt
peppar
mjöl
margarin

Löken finhackas och blandas ner i köttfärsen.
Det går att bryna den lite så den blir lite mjukare.
Valfritt.

Häll köttfärsen i en rymlig skål.
Knäck i två ägg, häll i den finhackade löken och
ca 3 mtsk ströbröd.

Lättast är att använda händerna för att blanda allt. 
Valfritt.

När allt är blandat rullas det köttbullar.
Ta fram två assietter varav på den ena hälls 2 mtsk
ströbröd och den andra lämnas tom. När du
rullat färdigt en köttbulle rullas den i ströbrödet
och läggs på det tomma fatet.
Detta blir ca 45 stora köttbullar.

Såsen

Häll i grädden i en kastrull. Tillsätt lagom med soya så du får 
den bruna färgen. Häll även i lagom med salt. 
Smaka gärna av och tillsätt mer av 
det ena eller det andra. 

Om man vill ha lite tjockare sås
kan man tillsätta lite mjöl eller majsena. 
Valfritt.

Jag brukar krydda lite till gränsen på för salt och skulle
det bli för salt eller för mycket soya, häll i lite
mjölk och spä ut såsen. Men glöm inte att även tillsätta
mer mjöl eller majsena om man vill det.


Så här blev min middag idag!
En karott med potatis,
ett fat med köttbullar,
en såsskål.


Smaklig måltid! 

Inga kommentarer: